Varicele: complicații și tratamente eficiente

0

Venele varicoase sunt vene largite, rasucite si marite. Orice vena poate deveni varicoasa, dar cel mai frecvent afectate, sunt cele de la nivelul picioarelor.

Cauza o reprezinta faptul ca statul in pozitie verticala si mersul pe jos cresc presiunea venelor din partea inferioara a corpului. La multe dintre persoane, venele varicoase sunt pur si simplu o preocupare cosmetica. La alte persoane, insa, venele varicoase pot provoca dureri si disconfort.

Pe gambe și zona posterioară a coapselor precum și zona poplitee apar dilatații venoase, edem, telangiectazii, dar și modificări trofice cutanate de la dermatită pigmentară până la ulcerații, în stadii avansate.

Venele varicoase sunt cauzate de mai multi factori, printre care:

  • cresterea tensiunii arteriale la nivelul venelor picioarelor
  • deteriorarea venelor picioarelor
  • afectarea valvelor din interiorul venelor de la picioare
  • insuficienta venoasa.

Din fericire, tratamentul nu implica internarea in spital sau o perioada inconfortabila, lunga, de recuperare. Venele varicoase pot fi tratate prin proceduri mai putin invazive, in general, ambulatoriu.

Pentru cei aflați în primul stadiu, adică pacienții fără semne palpabile sau vizibile de Insuficientă Venoasă Cronică, dar cu simptome caracteristice: durere, senzație de picior greu, crampe musculare, prurit, aceste măsuri enumerate mai sus sunt suficiențe și se recomandă vizită periodică.

La pacienții care prezintă telangiectazii (venule intradermice confluate și dilatate cu diametrul mai mic de 1 mm) dar și  vene reticulare (vene subdermice dilatate, cu diametrul între 1 și 3 mm, tortuoase) medicul de familie poate face trimiterea către flebolog pentru scleroterapie.

La cei cu vene varicoase, dilatații venoase subcutanate mai mari de 3 mm diametru în ortostatism (în picioare) ce implică venă safenă, venele tributare safenei sau venele nonsafeniene și au un aspect încrețit și rigid se recomandă pe lângă scleroterapie și alte forme de tratament chirurgical, cu laser endovascular ori ablația cu radiofrecvență a varicelor.

Comments are closed.