Dovlecelul: gust fin, acțiune puternică !

0

Dovlecelul este o sursa excelenta de potasiu si mangan si poate oferi un aport important de vitamine B1, B6 si C. De asemenea, mai contine importante substante nutritive precum fosfor, cupru, magneziu, acid folic, zinc, fier, calciu, vitaminele A si K.

La noi în țară se găsesc în piețe și magazine mai multe soiuri, însă indiferent de mărime, culoarea coajei sau a miezului, toți dovleceii au aceleași efecte benefice pentru sănătatea noastră. Iar acestea nu sunt deloc puține.

Stimuleaza digestia

Bogat in fibre de calitate, in potasiu si apa, dar cu resurse modeste de sodiu, dovlecelul are proprietati diuretice si se digera foarte usor. De aceea, dieta cu aceasta leguma este tolerata de persoanele care au probleme digestive, cardiace sau renale.

Lupta impotriva imbatranirii

Datorita aportului de antioxidanti (vitaminele A, E, C) consumul constant de dovlecei ne asigura incetinirea procesului de imbatranire celulara si lupta eficient impotriva radicalilor liberi care ne ameninta zilnic sanatatea.

Regleaza tensiunea arteriala

Prin continutul de magneziu si potasiu, dovlecelul consumat de 2-3 ori pe saptamana ne ajuta sa tinem sub control tensiunea arteriala, reducand astfel riscul unui accident cerebral.

Mentine sanatatea ochilor

Continutul ridicat de carotenoizi (luteina) face din dovlecei un remediu perfect pe baza de plante pentru probleme de vedere. Are excelente proprietati anti-imbatranire, poate imbunatati memoria si reduce procesele infectioase.

Imbunatateste memoria

Dovlecelul contine anti-oxidanti si ajuta la reconstructia celulelor nervoase (vit B1, B6). In plus continutul ridicat de carotenoizi (luteina) face din dovlecei un remediu perfect pe baza de plante pentru probleme de vedere. Are excelente proprietati anti-imbatranire, poate imbunatati memoria si reduce procesele infectioase.

 

Dovleceii au efect antiinflamator

Dovleceii fac minuni împotriva inflamațiilor din întregul organism. Substanțele active din compoziția sa luptă împotriva radicalilor liberi, blochează procesele degenerative și au efect calmant.

Datorită aportului de vitamine și minerale dar și acestui rol antiinflamator, dovleceii se recomandă atât cu efect de prevenție, dar și în perioadele de convalescență, ca adjuvant pentru o vindecare mai rapidă.

Comments are closed.