Acneea agravată pe timpul ierni !

0

Acneea este una dintre cele mai frecvente afectiuni intalnite in practica dermatologica curenta, aproape orice pacient avand un grad de acnee la pubertate, cu rezolutia spontana a leziunilor acneice in viata de adult tanar.

Desi nu pune viata in pericol, poate fi extrem de suparatoare si poate afecta pe termen lung infatisarea unei persoane, declansand adeseori tulburari emotionale serioase (depresie, respect de sine scazut, rusine, furie, limitarea vietii sociale).

Persoanele ce sufere de acnee trebuie sa stie ca aceasta se agraveaza pe parcursul anotimpului rece.Frigul specific anotimpului deshidrateaza pielea, aceasta avand de suferit mai mult. Alt lucru care trebuie specificat este faptul ca daca aveti un ten gras nu inseamna ca el este si hidratat corespunztor.

Secretia de sebum este afectata in timpul iernii iar bariera protectoara a pielii este afectata, de aceea trebuie sa acordam o importanta mai mare ingrijirii tenului.

Daca in timpul iernii acneea se dezvolta din ce in ce mai mult atunci cel mai bine ar fi sa mergeti la dermatolog.Insa inainte sa ajungem la dermatolog există câţiva paşi de bază pe care îi putem urma pentru îngrijirea tenului acneic, care a suferit pe parcursul anotimpului rece.

Primul pas ar fi să îngrijim pielea feţei utilizând produse din gamele speciale pentru tenul gras şi acneic. Aici ne referim la produse pentru curăţarea şi hidratarea pielii. Atât fetele (femeile), chiar dacă aplică sau nu machiaj, cât şi băieţii (bărbaţii) ar trebui să cureţe tenul de două ori pe zi, atât dimineaţa, cât şi seara, pentru a îndeparta sebumul în exces, celulele exfoliate, dar şi impurităţile care ajung din mediul înconjurător la nivelul tenului în decursul unei zile.

Este recomandat să fie introduse în terapie şi creme tratament, cu agenţi medicamentoşi speciali de tipul antibioticelor topice, retinoizilor, peroxidului de benzoil. Pentru aceasta este nevoie de evaluare dermatologică şi sfatul avizat al medicului dermatolog, în funcţie de forma de acnee a fiecărei persoane în parte. Medicul va decide dacă este nevoie şi de un tratament medicamentos oral care să ajute mai repede vindecarea leziunilor.

O altă recomandare pentru ameliorarea tenului cu leziuni de acnee ar fi peelingurile chimice, care se efectuează în cabinete de dermatologie. Înca este sezonul peelingurilor şi ar fi păcat să nu profităm de avantajele pe care le oferă aceste tipuri de tratament. Prin aplicarea pe faţă a unor soluţii ce exfoliază pielea, peelingurile chimice ameliorează leziunile inflamate din acnee (coşurile), pe care le “usucă” mai repede, favorizează îndepărtarea comedoanelor (punctele albe şi negre) prin „destuparea” dopurilor keratozice şi ameliorează aspectul general al tenului, redându-i o strălucire sănătoasă, îmbunătăţind textura pielii, cicatricele şi petele pigmentare.

Comments are closed.